A16 Rotterdam in beeld

Met de aanleg van de A16 Rotterdam en ontwikkeling van aangrenzende gebieden ondergaat de noordoostrand van Rotterdam vanaf 2017 ingrijpende veranderingen. Rijkswaterstaat heeft de Rotterdamse beroepsfotograaf Sjaak Boot gevraagd die veranderingen vast te leggen, op zijn eigen karakteristieke wijze. Zo ontstaat in de loop van de jaren een mooi fotodocument van het project A16 Rotterdam en iedereen die daarbij betrokken is.

Thema Sloop

 

 

 

> Naar het complete album


Sloop

21 augustus is begonnen met de sloop van de eerste panden, plaatsmakend voor de aanleg van de nieuwe A16. Eerst de Ommoordseweg en aansluitend aan de Bergweg Zuid en de Rottekade.

Sjaak Boot: ‘Onwillekeurig moest ik denken aan de lente. Na tientallen jaren van politieke discussies komt het toch nog onverwacht. Er ontstaan activiteiten op plaatsen waar alles tot stilstand was gekomen. De verlaten, stille leegte wordt nog één keer gebruikt om politiehonden te trainen.’

Thema Volkstuinen

 

 

 

> Naar het complete album


Volkstuinen

In overleg met de tuinders van de volkstuinvereniging Terbregge zijn in het najaar van 2017 de eerste voorbereidingen getroffen voor de sloop van een aantal tuinen en tuinhuizen. Een aantal tuinders krijgt een nieuwe tuin elders op het terrein aan de Lage Limiet. Het vrijkomende gedeelte is nodig voor de verlegging van de Bergschenhoekseweg.

Sjaak Boot: ‘Vanuit onze betonnen huizen ontstaat er blijkbaar drang naar vrijheid. Even geen comfortabel, geïsoleerd eiland waar je jezelf op kan terugtrekken. Maar dealen met de elementen en privacy.’

 

 


 

Thema Terbregseveld

 

 

 

> Naar het complete album


Terbregseveld

In het Terbregseveld vindt volop archeologisch onderzoek plaats. Archeologen vonden onder meer potscherven en een kaak van waarschijnlijk een koe.

Sjaak Boot: ‘Verbazend hoe het verleden tot leven komt tijdens het archeologisch onderzoek op het Terbregseveld. Met wat verbeeldingskracht zie je de vroege voorgangers van de Rotterdammers aan het werk in hun primitieve nederzetting aan de oevers van de Rotte. Wat er uit de grond komt wordt op het eerste zicht geschat op zo’n 2200 jaar oud. De moerassige veengrond geeft haar geheimen prijs en schetst een beeld van kleine verhogingen waar de oer-Rotterdammer op leefde.'

 

 

 
 

Ga mee op foto-excursie!

Foto door excursie-deelnemer Ruud Milort

Samen leggen we het DNA van het gebied vast

Rijkswaterstaat organiseert de komende jaren een reeks foto-excursies rondom het project A16 Rotterdam. We nodigen amateurfotografen uit Rotterdam en Lansingerland uit om onder begeleiding van beroepsfotograaf Sjaak Boot mee op pad te gaan. Samen leggen we zo de veelzijdige noordoostrand van Rotterdam vast waar straks de A16 Rotterdam komt te liggen. Van het Terbregseplein tot en met de aansluiting met de A13 Rotterdam. Door te fotograferen, registreren we alle veranderingen die op stapel staan en leggen we het DNA van het gebied vast.


Opbrengst excursies 28 oktober en 11 november 2017

De eerste 2 excursie vonden in oktober en november en stonden in het teken van het vastleggen van de polder Schieveen. Een groep enthousiaste amateurfotografen verzamelden zich op de Belevenisboerderij Schieveen en trokken met Sjaak Boot de polder in. De deelnemers werd gevraagd hun mooiste foto's naar Rijkswaterstaat te sturen.

> Bekijk het album!

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Over de fotograaf

Sjaak Boot is een rasechte Rotterdammer. Als professioneel fotograaf is hij gespecialiseerd in een documentaire benadering van zijn onderwerpen. Door zich erin vast te bijten, legt hij de onderliggende lagen bloot. Soms met humor, dan weer confronterend, maar altijd integer. Rijkswaterstaat gaf hem de opdracht zelf en samen met bewoners in Rotterdam en Lansingerland de komende jaren het DNA en alle veranderingen van het gebied waar de A16 Rotterdam komt, vast te leggen. Zo ontstaat een mooi fotodocument voor nu en later.